27/10/10

Το νησί, ομοιότητες και διαφορές

Τελικά δεν είναι και τόσο απορίας άξιον που το νησί σαν σειρά έχει τόσο μεγάλη τηλεθέαση. Είναι προφανές ότι σαν έθνος (παραμονή εθνικής εορτής ίσως δεν έπρεπε να λέω τέτοια, αλλά είναι απλή σύμπτωση), νιώθουμε κάπως σαν τους λεπρούς της Ευρώπης (μη σου πω του κόσμου). Απομονωμένοι κι εμείς αντίστοιχα από τους - δήθεν - υγιείς εταίρους κι εταίρες των καιρών, παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα βέβαιοι για το τέλος που προαναγγέλλουν διάφορες Κασσάνδρες (βλέπε πτώχευση), οπότε τι μας μένει; Να παρακολουθούμε από τις μικρές μας οθόνες είτε μια σειρά που αναφέρεται σε άλλες εποχές με άρρωστους που εξορίζονται για να μην κολλήσουν τους υπόλοιπους υγιείς είτε πολλές σειρές ειδήσεων και συνεντεύξεων με ανθρώπους που σαφώς κι ευθύνονται για το κακό μας χάλι και προσπαθούν να μας πείσουν ότι φταίμε όλοι που μολυνθήκαμε ως έθνος από τη νέα αρρώστια που ονομάστηκε κρίση.

Διαφορές δεν υπάρχουν στα δύο θεάματα: Καλή σκηνοθεσία, και ρυθμός που δεν σε κάνει να βαριέσαι, ικανοποιητικές έως πολύ καλές ερμηνείες (ο πόνος διάχυτος παντού, ίσως ο Γιωργάκης να κέρδισε εδώ), το δάκρυ δεν θέλει πολύ να κυλήσει με αυτά που βλέπουμε κι ακούμε, η εικόνες αψεγάδιαστες, η τηλεθέαση πολύ ψηλά - καλά το σήριαλ του νησιού έχει λίγη μεγαλύτερη σαφώς - τα πάντα δείχνουν στον ίδιο δρόμο: το δράμα κι η απελπισία μας πάνε (και λέγαμε τους Ιταλούς μετρ του μελό, σιγά). Ίσως η μόνη διαφορά τους είναι η όσο το δυνατόν πιστότερη μεταφορά μιας εποχής (που έχει το νησί) με την σημερινή κατάσταση που είναι όσο το δυνατόν πιο απόκρυφη αναπαράσταση της καθημερινότητας από τα μέσα. Όσο και να βγάζουν συνταξιούχους, συμβασιούχους, απολυμένους και κάθε λογής παθόντες τόσο προσπαθούν με όλους τους τρόπους να εξωραΐζουν την ζοφερή πραγματικότητα. Αυτή η έκφραση: υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ, εδώ μου κάθεται (ο καθείς φαντάζεται που μου κάθεται ακριβώς).
Δεν θέλω να σας ζαλίσω άλλα με αυτά, εθνική γιορτή κι υπερηφάνεια αύριο, παρελάσεις, η Υπολοχαγός Νατάσα στην τηλεόραση, τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Υ.Γ.: καλά να περνάτε παιδιά, και που είστε, εδώ είμαστε για να αποδείξουμε ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως θέλουν να φαίνονται, στο χέρι μας είναι να τους δείξουμε πως πραγματικά είναι .

6 σχόλια:

  1. αρνούμαι να δώ σειρά της Παπαοικωνόμου που παίζει η Λέχου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εξαιρετική η σύνδεση, εξαιρετική. σοφό παιδί! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είχα κάνει τέτοια σύνδεση αλλά όπως τα λες ταιριάζει..
    Ωραίο το νησί.. και αγαπημένο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το υστερόγραφο μίλησε στην ψυχή μου... Πάμε γερά λοιπόν...:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εχεις απόλυτο δικιο, μαρεσει πολυ η σκεψη σου και το μπλογκ σου. πολλα φιλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. mahler76 καλά κι εγώ, μην το κάνουμε θέμα αγαπητέ μου, φιλιά

    provato σε ευχαριστώ πάρα πολύ, ξέρεις ότι η γνώμη σου μετράει

    Hfaistiwna όπως το δει κανείς, εγώ πάντως να σου πω την αλήθεια δεν το βλέπω

    Fevis πάντα αφήνω τα καλά για το τέλος, σε φιλώ και πάμε όσο πιο γερα μπορούμε

    Benikos place και μένα μου αρέσει η αμεσότητα κι ειλικρίνεια / καθαρότητα του δικού σου μπλογκ, να είστε πάντα καλά πατριώτες όπου κι αν βρίσκεστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή

καλώς ορίσατε