11/12/06

Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, άλλη μια μέρα παγκοσμιοποίησης;


Παρότι δεν είμαι "αριθμολάγνων" τα στοιχεία είναι όντος συγκλονιστικά:

29.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε ημέρα.

300.000 παιδιά σε πολέμους,

5.700.000 παιδιά βρίσκονται σε εξαναγκαστική εργασία &

1.800.000 παιδιά σε πορνεία και πορνογραφία.


Και όπως με κάθε "παγκόσμια μέρα" θα γίνουν εκ νέου αφιερώματα, τηλεμαραθώνιοι, κ.ά αγαθοεργίες με αμφίβολα και παροδικά αποτελέσματα. Καθότι δεν έχω καν δικό μου παιδί (και μάλλον δεν προβλέπω να γίνεται ούτε στο μέλλον), έχω σκεφτεί να υιοθετήσω κάποια στιγμή που θα μπορώ οικονομικά (μέσω Action Aid ή άλλου οργανισμού), ένα παιδί του αναπτυσσόμενου - ή τρίτου αν προτιμάτε - κόσμου, ως ελάχιστη συνεισφορά στο κακό που τους έχουμε προκαλέσει. Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να νιώσουμε όλοι συνυπεύθυνοι είτε για το κακό είτε για το καλό που συμβαίνει στον κόσμο μας. Και δεν πρέπει να είναι δικά μας μόνο τα θέματα που μας αφορούν άμεσα, πρέπει να είναι και των διπλανών μας.

Κάποια στιγμή ας σηκωθούμε λίγο ψηλότερα, ας θέσουμε νέες βάσεις και προτεραιότητες.


Εύχομαι του χρόνου οι αριθμοί αυτοί να είναι σαφώς μικρότεροι και ελπίζω ότι όλοι θα ευαισθητοποιούμαστε και θα το σκεφτόμαστε περισσότερο από μια μέρα το χρόνο.


2 σχόλια:

  1. ....ίσως γιατί ότι μας ενοχλεί και δεν θέλουμε να το θυμώμαστε 364 μέρες του αφιερώνουμε μιά Παγκόσμιά Ημερα της/του και θεωρούμε ότι η υποχρέωσή μας σταματάει εκεί. Γιατί λίγοι σκέφτονται πιά, οι περισσότεροι απλά μιλάνε. Μακάρι να μην χάσεις ποτέ την ευαισθησία σου.
    Ισως να μη δεις ποτέ αυτό το σχόλιο μιά που έχω πάρει απ'την αρχή και διαβάζω όλες σου της αναρτήσεις. Το κάνω σπάνια έως ποτέ αυτό. Καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ginger έχεις εντελώς δίκιο σε αυτό, κι όπως είδες είδα το σχόλιό σου ένα χρόνο μετά, όμως πάραυτα δεν αλλάζει τίποτα από τότε... δυστυχώς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

καλώς ορίσατε