14/3/08

Ταμπέλες; Όχι ευχαριστώ

Το ότι με τον καιρό δεν μου άρεσε να ανήκω σε ομάδες, να βάζω ταμπέλες τελικά στα προσωπικά και τη ζωή μου πολλοί το θεωρούσαν (κι ακόμη το θεωρούν) σαν λανθάνων καθωσπρεπισμό ή εθελοτυφλία κι αποφυγή της πραγματικότητας... Συγγνώμη; για ποιά πραγματικότητα μιλάμε; Για αυτή που μας έχει καθοριστεί; Κι από ποιους; Μικρός ήμουν κι εγώ γκομενάκιας, κνίτης, ροκάς, αεκτζής, κι άλλους πολλούς χαρακτηρισμούς. Τι νόημα έχει πραγματικά όμως σήμερα το να είσαι αριστερός ή δεξιός, str8 ή gay, γάβρος ή βάζελος; Ο αποκλεισμός του οτιδήποτε απλά μας στερεί από αξίες, απολαύσεις κι εμπειρίες που είτε πετροβολούμε σαν αντίθετες προς τα δικά μας πιστεύω είτε απλά απαξιούμε να ασχοληθούμε μαζί τους. Γιατί έτσι μας έμαθαν, γιατί έτσι πρέπει να είναι. Δεν θέλω να τα ισοπεδώσω όλα, ούτε να φανώ σαν αναρχικός χωρίς λόγο, μόνο να, δεν μπορώ τις γκετοποιήσεις, τους αφορισμούς, τους δογματισμούς, τις παρωπίδες. Νισάφι πια, τι καλό είδαμε; Όπως είχε πει κάποτε κι ο Michael Stipe των REM οι ταμπέλες είναι καλές μόνο για τις κονσέρβες. Για αυτό κι ίσως δε με βλέπετε να παίρνω θέση σε κάποια ζητήματα που είτε αφορούν συγκεκριμένες "ομάδες" (στις οποίες θεωρητικά και με την ευρύτερη έννοια του όρου μπορεί και ν’ ανήκω τη δεδομένη στιγμή) είτε να κάνω μια γενικότερη εξωτερίκευση (outing ελληνιστί) .

Υ.Γ.: το παραπάνω γράφηκε με αφορμή e-mail που μου στάλθηκε για συμπαράσταση κι ανάρτηση συγκεκριμένου κειμένου όσον αφορά το συμβόλαιο συμβίωσης, ελπίζω οι παραπάνω λόγοι να είναι αρκετοί για να με κάνουν να απέχω απ’ αυτή την "διαμαρτυρία" για ίσα δικαιώματα, πιστεύω σε αυτά, δεν είμαι ρατσιστής σε καμία περίπτωση, αλλά δεν πιστεύω ότι το παρόν ιστολόγιο αποτελεί εφαλτήριο (οποιασδήποτε όμως) ομάδας θέλει να διαμαρτυρηθεί για κάτι. Συγγνώμη παιδιά αν θίγω κάποιους αλλά έτσι αισθάνομαι κι έτσι γράφω.

20 σχόλια:

  1. Υπήρξα κνίτης, αεκτζής , ομαδοποιημένος κατά καιρούς. Υποτιμώ σήμερα τους ανθρώπους που επιλέγουν να ανήκουν σε ομάδες, γιατί δεν μπορούν μόνοι τους. Που θέλουν τη βουή της ομάδας γιατί φοβούνται να εκφράσουν τον προσωπικό τους ψίθυρο.Εκείνους που την επιλέγουν για να χάνονται μέσα της και ταυτόχρονα να θεωρούν πως έχουν την δύναμή της.
    Ταυτόχρονα όμως το ανήκω σε μια ομάδα ,μπορεί να σημαίνει την απλή συνεύρεση με ανθρώπους που μπορώ να συννενοηθώ.
    Πιστεύω πως η άποψη δεν θέλω να ανήκω σε ομάδες συνιστά από μόνη της μια ομαδοποίηση. Και μάλιστα μπορεί να είναι εκείνη η ομαδοποίηση που βολεύει τον κυρίαρχο και ισχυρό. Δηλαδή είμαι ομαδοποιημένος (λέγοντας πως δεν γουστάρω ομάδες)σε μια μεγάλη κοινωνική κατηγορία με ελαφρίά κοινωνική συνείδηση. Στην ομάδα του "για πάρτη μου".
    Είναι σχετικά λοιπόν όλα αυτά.
    Η λετπή γραμμή που σε βάζει στην μία ή άλλη πλευρά είναι η ωριμότητα και η συνείδηση.
    Δεν θέλω τις ομαδοποιήσεις που βλέπουν την ομάδα ως ασυνείδητο πολιορκιτικό κριό. Μ αρέσουν οι ομάδες των ανθρώπων, που έχουν τα κότσια να κρεμαστούν από ένα πλοίο που μεταφέρει πυρηνικά απόβλητα. Θα μπορούσαν, αν δεν ήταν ομάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. άλλε δεν αποποιήθηκα εντελώς την έννοια της ομάδας ούτε είμαι αδιάφορος για αυτά που συμβαίνουν γύρω, μάχομαι με τον δικό μου τρόπο (ψηφίζοντας συνειδητά, με τη δική μου οικολογική συνεισφορά, κλπ), αυτό που ήθελα να βγάλω (κι ίσως δεν έγινε εντελώς κατανοητό) είναι ότι δεν μ' αρέσει να μου ορίζουν τον τρόπο που θα δράσω άλλοι, προτιμώ να καθορίζω μόνος τον τρόπο δράσης μου κι αν συμπίπτει και με άλλων ακόμη καλύτερα, τότε γινόμαστε ένα είδος ομάδας, απλά κουράστηκα από οδηγίες και κατευθύνσεις κι απογοητεύτηκα όταν διαπίστωσα ότι κάθε ομάδα μετά από κάποιον καιρό λειτουργεί για "πάρτη" της (και για την τσέπη της μετά από λίγο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και εγώ από παιδί δεν μπορούσα τις ομάδες. Πάντα, όταν μου έλεγαν τί να κάνω, από αντίδραση έκανα το αντίθετο, ακόμη και αν αναγνώριζα ότι αυτό που μου έλεγαν ήταν το σωστό.
    Παράλογο, ίσως, το ξέρω.
    Στο συγκεκριμένο θέμα τώρα...
    Μου έστειλαν και εμένα το περίφημο e-mail και μέχρι τώρα δεν έχω αποφασίσει ποια θα είναι η στάση μου. Μπορεί μέχρι τη Δευτέρα να καταλήξω...
    Καλημέρα.
    υ.γ. το θέατρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το να είσαι γαύρος είναι ασθένεια κοινωνική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Blueprintsako, ακριβώς κι εγώ επειδή δε γουστάρω τις ταμπέλες, γι αυτό το λόγο θα βάλω το κείμενο που ήρθε με το μέιλ. Γιατί στην παρούσα φάση, την ταμπέλα την βάζουν οι άλλοι και μέσω του κειμένου, δείχνω πως δε γουστάρω κατηγοριοποιήσεις και πως όσο νόμιμα αγαπάω, άλλο τόσο νόμιμα θέλω να μου το αναγνωρίσεις. Δεν έχω λιγότερα δικαιώματα από όσους συμπεριλαμβάνονται στο συμβόλαιο...

    Διαφορετική οπτική!
    Δε θίγεις κανένα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν με νοιάζει τί θα κάνεις με όλους τους υπόλοιπους χαρακτηρισμούς, αλλά το αεκτζής κράτα το.
    Είμαστε που είμαστε "τρεις κι ο κούκος", μη χάσουμε κι άλλους! :PPP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι σα να το ανέβασες (εδώ εγώ θα το ανεβάσω που έχω το δικαίωμα αυτό από τότε που γεννήθηκα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σου συγχωρω τα παντα!Ακομη και που δε εισαι στο γκρουπ των οπαδων μου γραμμενος!
    Και καλα κανεις!Οι ταμπελες εχουν ημερομηνια ληξεως!
    Η ζωη μας ομως,βρισκεται παντα σε εξελιξη!
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος16/3/08, 1:12 μ.μ.

    Μαζί σου! Έλεος πια με την τσουβαλοποίηση των πάντων! Δεν είναι όλοι οι gay ίδιοι, δεν είναι όλοι οι Αλβανοί ίδιοι, δεν είναι όλοι οι bloggers ίδιοι! Τα παραδείγματα τυχαία. Τι όφελος μπορεί να έχει η ομαδοποίηση ανθρώπων που μπορεί να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό και να διαφέρουν σε χιλιάδες άλλα; Και είτε να χρησιμοποιείται απαξιωτικά (π.χ. Αλβανοί), είτε να εξυμνείται (π.χ. bloggers). Ο καθένας από εμάς είναι μία ξεχωριστή προσωπικότητα. Το να αισθάνεται ότι ανήκει κάπου, δεν τον κάνει ίδιο με όλους τους άλλους. Και δεν δίνει σε κανένα το δικαίωμα να τον τσουβαλοποιεί και να περιμένει τη συγκεκριμένη αντίδραση που αυτός έχει στο μυαλό του για τη συγκεκριμένη ομάδα. Αν κατάλαβε κανείς τι λέω, να μου γράψει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ego πάντως δεν κατάλαβα.
    Με μία κοινή ανάρτηση τσουβαλιάζουμε κόσμο ή κάνουμε "περίεργες" ομαδοποιήσεις???
    Απλά κάνουμε μια μικρή διαμαρτυρία ή όπως θες πές την. Ούτε λέμε πως όλοι είναι ίδιοι...
    Άλλωστε πολλά str8 μπλόγκσ θα αναρτήσουν αύριο αυτό το κείμενο, άνθρωποι τελείως διαφορετικοί μεταξύ τους.
    Αυτά, προς το παρόν.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. jimmy χαίρομαι που συμφωνούμε σε γενικές γραμμές
    υ.γ.: ελπίζω να τα καταφέρουμε την άλλη (ή το πολύ) την παράλλη βδομάδα) - για το θέατρο πάντα

    mahler1 είδες που συμφωνούμε; αν κι έχω κάμποσους γάβρους φίλους, και δεν πρέπει να λέω τέτοια

    apsoy όπως εύστοχα παρατηρείς άλλη οπτική γωνία, στην ουσία δεν διαφωνούμε

    νιόβη μου είμαι πάντα συμπαθών (έχω και την Μικρασιατική καταγωγή βλέπεις), να φανταστείς πέρυσι είχα πάει και σε αγώνα στο ΟΑΚΑ μετά από 25 χρόνια...

    mad μπορεί να είχα κι αυτό τον σκοπό τελικά

    kosta σωστός ως συνήθως (όχι πάντα όμως για να μην παίρνεις κι αέρα)
    υ.γ.: ποιό το όνομα του γκρουπ των οπαδών σας αγαπητέ;

    δενδρογαλή φυσικά και καταλάβαμε, ακριβώς για αυτό το ξεχωριστό και μοναδικό προσπάθησα να πω κι εγώ, με εκνευρίζουν αφάνταστα αυτά τα copy-paste είτε κειμένων είτε οτιδήποτε, αρκετά με τις όποιες "αντιγραφές"

    mahler2 στο δικό σου κείμενο που αναφέρεται στο συγκεκριμένο θέμα έδωσες το προσωπικό σου στίγμα γράφοντας πολλά προσωπικά πιστεύω και καλά έκανες, αυτό ακριβώς εννοούσα τελικά, ο καθένας - ανεξάρτητα ετικέτας και ταμπέλας - μπορεί να δει το θέμα από τη δική του οπτική κι είτε να είναι υπέρ είτε κατά, με δική του όμως θεματολογία κι όχι με απλή αντιγραφή των πιστεύω κάποιου άλλου, καλό σου απόγευμα κι εσένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "με δική του όμως θεματολογία κι όχι με απλή αντιγραφή των πιστεύω κάποιου άλλου".

    Εφόσον διαφωνείς, ναι!
    Αν όμως συμφωνείς, τότε δεν είναι αντιγραφή. Είναι και πιστεύω δικά σου και απλά δανείζεσαι τη διατύπωση του "κάποιου άλλου".

    Η κάθε άποψη είναι σεβαστή. Είτε αρνητική... είτε θετική!

    Καλή εβδομάδα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. πάντως αν κυκλοφορούσα σε συσκευασία κονσέρβας θα ήμουν έκτακτη και ως κονκασε


    υγ το οτι δεν σχολιάζω σαφώς και σημαίνει ότι συμφωνώ,έτσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συμφωνω απολυτα μαζι σου, αυτο που με χαλασε περισσοτερο ειναι η εμμονη καποιων να το ανεβασω σαν ποστ οπως καναν κι αλλοι εδω μεσα αλλα και το γιουχαρισμα που εφαγα οταν ειπα πως δεν με αντιπροσωπευει σε καμια περιπτωση.

    Και θα το ξαναπω, βεβαια εξαιρωντας εσενα που εισαι η εξαιρεση στον κανονα, οτι γκρινιαζουμε για να γκρινιαζουμε και πως δεν εχω δει ζευγαρι γενικοτερα, και ποσο μαλλον ειδικοτερα (για γκει μιλαμε παντα) που να θελει να τιμησει την εννοια του γαμου. Γιατι ΕΝΝΟΙΑ ειναι δεν ειναι απλα μια λεξη η μια εκκλησιαστικη τελετη.

    Αφου μονοι μας βαζουμε τα χερια μας και βγαζουμε τα ματια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 'Οπως είπε και ο αψού, τις ταμπέλες και τα ροζ αστέρια στο πέτο μας τα βάζουν οι άλλοι. Εμείς επιλέγουμε αν θα ακουστεί η φωνή μας ή όχι.

    Συγγνώμη προς οποιονδήποτε αισθάνθηκε οποιαδήποτε πίεση να μπει στη μάζα. Δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Επίσης θέλω να σου πω ότι δικαίωμά σου να κάνεις ό,τι θέλεις, αλλά θα σε παρακαλούσα να αφαιρέσεις τα σχόλια περί "τσέπης". Δεν νομίζω ότι σου δώσαμε κάποιο τέτοιο δικαίωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. apsoy μου αυτό ακριβώς εννοώ, βαρέθηκα (πολύ όμως) τους δανεισμούς... σε όλα τα επίπεδα
    να είσαι καλά

    kanataki καλή μου σε όποια συσκευασία και να κλειστείς περίφημη θα είσαι
    υ.γ. χαίρομαι...

    x-ouranoy έτσι είναι φίλε, αν δεν φτιάξουμε την καθημερινότητα και τον μικρόκοσμό μας πως να προχωρήσουμε στα γενικότερα;

    gay super hero δεν αισθάνθηκα ότι πιέστηκα πουθενά, απλά εξέφρασα τη διαφωνία μου με αυτή τη λογική
    επίσης γιατί θίγεσαι όταν αναφέρομαι περί χρηματισμών, εσένα εννοούσα; το θέμα όπως το ανέπτυξα είχε πολύ μεγαλύτερες αναφορές και όταν μίλησα για "τσέπες" αφορούσε περιβαλλοντικές, καλλιτεχνικές, κ.ά οργανώσεις που ξεκινούν για το κοινό καλό και καταλήγουν γα το ιδιωτικό καλό ή έχω λάθος κι εδώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. blueprints μου, δυστυχώς πάντα ταμπέλες θα χουμε κολημένες στο κούτελο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. "...ν’ ανήκω τη δεδομένη στιγμή"?

    γκούχου γκούχου, έχω μια φίλη Ρωσίδα, θεά σε λέω... Θα την προσλάβουμε να μας λέει τον καιρό στο MET.tv θέλεις να της πάρεις εσύ το..."βιογραφικό"?... (μιας και οι τρεις συνεκδότες του καναλιού, κωλύονται ένα πράγμα..!) :PPPP

    Α ρε τρελέ, αυτό γουστάρω πάνω σου, ότι είσαι αληθινός. Και που είσαι! σας έρχομαι κάτω για 4 μέρες το Σβτ, κανόνισε να με μάθεις μπιρίμπα ok?

    Φιλούρες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. xipasmene ναι γμτ, αυτές προσπαθώ να αποτινάξω

    x-ouranoy μήνυμα ελήφθει, αλλά είμαι τόοοοσο πηγμένος εργασιακά που μάλλον πρέπει να εφεύρουμε διαδυκτιακή μπιρίμπα τελικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

καλώς ορίσατε