10/10/09

Κραυγές και ψίθυροι

Στέκομαι μπροστά σε μια οθόνη προσπαθώντας να καταλάβω, να βάλω σε τάξη σκέψεις, θέλω, στόχους. Λένε πως μεγαλώνοντας κολλάς σε γεγονότα του παρελθόντος, γεγονότα που σε σημάδεψαν, κι εσύ τα λες και τα ξαναλές, μια ατέρμονη επανάληψη που κουράζει τους ακροατές αλλά προφανώς φέρνει ευφορία σε αυτόν που τα λέει. Στην περίπτωσή μου ή έχω αρχίσει να μεγαλώνω ανησυχητικά ή αυτά που μου συμβαίνουν τελευταία δεν είναι και πολύ άξια λόγου. Για αυτό και κάνω συχνές αναδρομές κι αναπολήσεις σε άλλες εποχές. Το θετικό που μου αφήνει αυτή η τακτική είναι η πάγια θέση μου σε μερικά πράγματα, πράγματα που μεγαλώνοντας ακόμη μου αρέσουν ή με ενοχλούν.
Σε αυτά τα τελευταία, τα ενοχλητικά, συμπεριλαμβάνονται δύο πολύ βασικά: οι φωνές κι ο περιορισμός. Ίσως γι' αυτό δε μου άρεσε καθόλου ο στρατός, ήταν ο συνδυασμός και των δύο. Προτιμώ να με βρίσεις χαμηλόφωνα παρά να μου πεις γλυκόλογα μεγαλόφωνα, αν δε με ακούσεις να φωνάζω, σίγουρα δεν είμαι καθόλου καλά. Όσο για τον περιορισμό, θυμάμαι στην εφηβεία που προσπάθησα να στρατευτώ πολιτικά (ήταν αρκετά διαφορετικοί οι καιροί τότε βέβαια) κι άντεξα ελάχιστα στις παρωπίδες -σιγά μην πετούσα στην πυρά τα βιβλία που δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα. Στα χέρια δεν έχω πιαστεί ούτε για πλάκα από παιδί, πάντα ήμουν υπέρ του διαλόγου, πράγμα που ξένιζε σαφώς σε κάποιες περιπτώσεις.
Θα ήμουν τουλάχιστον αχάριστος αν έλεγα ότι δεν έχω καταφέρει να περιορίσω στο ελάχιστο τα ενοχλητικά πράγματα στη ζωή μου. Ήμουν αρκετά τυχερός (ή ικανός) ώστε να ζήσω ανεξάρτητος από τα πολύ μικρά μου χρόνια και να διατηρήσω αυτή μου την ανεξαρτησία μέχρι τότε που αισθάνθηκα ότι μπορούσα να προχωρήσω σε κάτι πιο "δεσμευτικό".
Όπως καταλαβαίνεις αν θες να με γνωρίσεις καλύτερα μην προσπαθήσεις να με περιορίσεις ή να μου φωνάξεις.

Στα πιο προσωπικά είναι αρκετά κουραστική κι αδιέξοδη αυτή η εποχή, αλλά ως γνωστόν κάνουμε και τις αποδράσεις μας (όπως προχθές στο χωριό ακριβώς μετά τη δουλειά για τα γενέθλια του κολλητού - απόφαση της στιγμής που καθόλου δε μετάνιωσα τελικά) ή η σημερινή παρέα μετά φασολάδας και μπιρίμπας (απίστευτος συνδυασμός κι ας χάσαμε) που κάνουν το μυαλό να αδειάζει από τα καθημερινά άγχη. Η ζωή είναι πολύ γλυκιά για να την πικραίνουμε με ανούσιες υποθέσεις. Με το νυχτολούλοδο να ευωδιάζει τις νύχτες μας και περιμένοντας τα χρυσάνθεμα να ανθίσουν από μέρα σε μέρα σας χαιρετώ με τις πιο χαμηλόφωνες ευχές από το ψηλότερο βουνό.

10 σχόλια:

  1. Πάντα στη ζωή μας αυτό προσπαθούμε.. να κατορθώσουμε να βγάλουμε τα όσα θεωρούμε κακά στον εαυτό μας.. όχι πως το καταφέρνουμε πάντα βέβαια!
    Πρέπει να βρω και εγώ μια διέξοδο αυτή την εποχή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν είναι μαγευτικά τα νυχτολούλουδα που ανθίσαν μέσα στον οκτώβρη;
    οι φωνές ναι. δεν αντέχονται με τίποτα! πολύ καλό σου βράδυ! όμορφο και ευωδιαστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα μου επιτρέψεις μια παρασπονδία.
    σου φωνάζω να μην περιορίζεσαι!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κι εμένα με ενοχλεί απίστευτα ο περιορισμός και με οδηγεί μια ώρα αρχίτερα στην έξοδο -στην περίπτωση που αυτό γίνεται εντός σχέσης- ή στην τυπική εκτέλεση των υπηρεσιακών μου καθηκόντων -στην περίπτωση που αυτό γίνεται στην εργασία-.

    Ομολογώ ότι με τις φωνές δεν έχω μεγάλο πρόβλημα, μάλλον κανένα πρόβλημα θα έλεγα. Οι άλλοι έχουν μαζί μου γιατί μιλάω αρκετά δυνατά (σόρρυ).

    Όσο για τα υπόλοιπα, δεν ξέρω γιατί αλλά αυτός ο συνδιασμός φασολάδας και μπιρίμπας (ειδικά με τον τρόπο που το κατέγραψες) με συγκίνησε.

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μου φαίνεται ότι κανείς μας δεν αντέχει τους περιορισμούς, όταν επιβάλλονται -και λογικό, δεν είναι;;
    Τώρα, με τις φωνές... Θα το θυμάμαι όταν ξαναβρεθούμε να βάλω "σιγαστήρα" -βλέπεις, έχω δυνατή φωνή γμτ!
    (και υποθέτω ότι όταν είμαστε μαζί με τη mamma θα είναι για σένα κόλαση! :ppp)

    Καλές είναι οι αναδρομές στο παρελθόν, αρκεί να μην κολλάμε εκεί, πάντος :)

    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    (όχι, δεν σχολιάζω τη φασολάδα με τη μπιρίμπα!!!! :p)
    :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμένα οι περιορισμοί με τρελαίνουν, μέχρι και οι εξαναγκαστικοί..που δε γίνεται να τους αποφύγεις.. Ας είμαστε καλά :) οι διέξοδοι είναι απίστευτα απαραίτητοι σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. και μένα με τρελαίνουν οι δυνατές φωνές! σαν καμπάνες που χτυπούν μέσα στο κεφάλι μου και σημαίνουν συναγερμό!
    η μπιρίμπα και η φασολάδα (μαζί ή χώρια) είναι πάντα ωραία, αλλά είναι ωραιότερα όταν τα συνοδεύει η καλή παρέα και καλή διάθεση! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κανείς δεν αντέχει τους περιορισμούς όπως λέει και το νατασσάκιον αλλά ουσιαστικά όλοι περιορισμένοι είμαστε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Κάτι σαν ουτοπικό μου κάνει αυτή η λέξη ελευθερία δεν νομίζεις;

    Και έτσι προσπαθούμε να βγούμε και αγωνιζόμαστε. Αρχίζω να πιστεύω πως αν δεν υπήρχε αυτός ο αγώνας και είμασταν πραγματικά ελεύθεροι ίσως και να μην υπήρχαμε.

    Την καλησπέρα μου

    Όσο για την μπιρίμπα να υπενθυμίσω ότι ο παίχτης μέρα με την μέρα σηκώνει ανάστημα. Ο καιρός γαρ εγγύς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Hfaistiwna η διέξοδος είναι πάντα το ζητούμενο, ελπίζω να την βρεις σύντομα αγαπητέ

    b|a|s|n\i/a ναι είναι, κι επιμένουν για λίγο ακόμη να ευωδιάζουν τις νύχτες μας, καλά να περνάς

    tovene592 ε όχι με φωνές, μπορείς να το κάνεις και χαμηλόφωνα... φιλιά

    mamma καλά εσένα σου επιτρέπω να είσαι λίγο πιο φωνακλού... πάντως δεν εννοώ τον τόνο της φωνής του άλλου όσο το ότι πρέπει κάποιος να σου επιβληθεί με αυτό τον τρόπο
    Ο συνδυασμός οποιουδήποτε φαγητού και παιχνιδιού με καλή παρέα πάντα είναι το ζητούμενο... τα φιλιά μου στην οικογένεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. νατασσάκι λίγο φασαριόζες είσαστε, αλλά από την άλλη είστε κι η ψυχή της παρέας οπότε όλα συγχωρούνται... θα κανονιστεί και μεγαλύτερη παρέα για μπιρίμπα μην ζηλεύεις... (έχεις παίξει με 3 τράπουλες -το χάος...), φιλιά

    Roadartist έτσι ακριβώς με τους περιορισμούς, η ευχή σου να πιάσει τόπο για όλους ελπίζω

    maya δεν τις αντέχω σου λέω καλή μου, όσο για την καλή παρέα - από τα μεγάλα ζητούμενα για να περνάμε καλά, φιλιά στις όμορφες

    island σίγουρα η πάλη για να πετύχουμε ένα σκοπό έχει την ουσία της αλλά και το ζητούμενο καλό είναι να επιτυγχάνεται, μη μένει μόνο ο αγώνας και το αποτέλεσμα το θέλουμε, αυτό κολλάει και για την μπιρίμπα, καλό το παιχνίδι αλλά κι η νίκη δεν είναι άσχημη, τις καλημέρες μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

καλώς ορίσατε