28/6/08

Μέτρο / μέτριο

Μπορεί να τα διαχωρίζει ένα μικρό και ταπεινό Ι αλλά πόσο απέχουν. Το μέτρο από το μέτριο απέχει όσο και το άσπρο από το μαύρο. Από την παντελή απουσία χρώματος μέχρι το 100% όλων των χρωμάτων του ορατού φάσματος. Με έχει κουράσει απίστευτα αυτή η μετριότητα σε όλους τους τομείς. Από πολιτική κι οικονομία μέχρι τα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα κι ακόμη κοντινότερα σε όλους την καθημερινότητά μας. Όπου και να γυρίσεις το μάτι, το αυτί κι όποιο άλλο όργανο αισθήσεων η γεύση της μετριότητας κυριαρχεί. Το μέτρο έχει χάσει αυτή την αντιδικία και το γκρι έχει εδραιωθεί στη μάχη του μαύρου με το άσπρο. Λες κι όλα τα άλλα χρώματα που συμμετέχουν δεν έχουν θέση σ' αυτό τον αγώνα. Με το που πάει να μπει λίγο περισσότερο μπλε, κόκκινο ή κίτρινο δώστου τ' αντίθετα να προσπαθούν να επαναφέρουν τη μουντίλα του γκρι.
Θα μου πεις και ποια η θέση μου; τι μπορώ να κάνω βρε αδελφέ; Είναι τελικά πολύ απλή η μικρή καθημερινή επανάσταση που μπορεί να επαναφέρει το μέτρο ή και το άκρο που είναι ασφαλώς πιο ενδιαφέρον από το μέτριο του μέσου. Όπου μου σερβίρουν το παραμύθι τα ΜΜΕ μαθαίνω να ερμηνεύω αν όχι στο εντελώς αντίθετο της είδησης τουλάχιστον σε αυτό που εννοείται αλλά δε λέγεται (στην καλύτερη των περιπτώσεων). Όταν ακούω για νέα δέσμη 141 μέτρων κατά της ακρίβειας ή ετοιμάζομαι για δεύτερη δουλειά ή σφίγγω ακόμη περισσότερο το ζωνάρι. Αν δω μέλος της γκαντεμο-οικογένειας ή της αντίπαλης φατρίας φτύνω τον κόρφο μου ή γελάω αντιστοίχως και μουντζώνω και με τα δάχτυλα των ποδιών να ξορκίσω το κακό. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να ανατραπούν κάποια πράγματα, αρκεί να πιστέψουμε στη δύναμη που έχουμε τόσο ως άτομα όσο κι ως σύνολο. Γιατί σύνολο δυσαρεστημένο και αποφασισμένο είναι ικανό να ανατρέψει τα μέτρια και να τους κόψει τα όποια Ι. Γιατί υπάρχουν διάφορα Ι, από το Ι1 έως και το Ι5 (για όσους έχουν κάνει στρατό ή ακούσει περί διαβαθμίσεων ικανοτήτων αυτό).
Οι ανίκανοι και μέτριοι ας μπουν κάποτε στη φορμόλη να τους θαυμάζουμε ως είδη κάποιας εποχής κι ας αφήσουν να λάμψει μια νέα πραγματικότητα. Ας βάλουμε κάποτε το χρυσό μέτρο και την ισορροπία ως στόχο κι ας αφήσουμε για πάντα πίσω όλα αυτά που αντιπαθούμε κι απλά γκριζάρουν την όμορφη και πολύχρωμη καθημερινότητά μας.

υ.γ.: σήμερα πήρα γυαλιά πρεσβυωπίας, με έγχρωμο σκελετό και φακό, λίγο για να βλέπω καλύτερα, λίγο για να αισθάνομαι καλύτερα και λίγο για να δείχνω καλύτερα.
Ουδέν κακό αμιγές καλού, παν μέτρον άριστον κ.ά αρχαιοελληνικές ρήσεις μου έρχονται στο μυαλό.

Και βέβαια τα χρόνια μου πολλά σε κάποιον που δεν έχει καμία επαφή με οτιδήποτε μέτριο (κι ελπίζω του χρόνου να του κάνω καλύτερο δώρο...)

18 σχόλια:

  1. χε χε τα γυαλιά βοηθούν τη διάθεση βλέπω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έχεις τόσο δίκιο,με τα μικρά γίνονται οι αλλαγές,αρκεί να το θέλουμε.
    Ψηφίζω ευδιάθετο και καλοκαιρνό Blueprints! Mεγειά και..καλοφόρετα τα γυαλάκια!! Φιλάκια πολλάαααααααα!! Και καλό Σου-Κου!! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και είναι εύκολο να υπάρξει μέτρο αφού έχουμε επαναπαυθεί στα μέτρια; Είναι πλέον συνήθεια.. Δεν έχεις άδικο βέβαια.. αν σκεφτείς ότι όλοι λέμε ας γίνει η αρχή και βλέπουμε.. και το τέλος δεν φτάνει ποτέ..
    Σαν ωχαδερφισμός ακούγεται..
    Το σύνολο έχει δύναμη όμως..
    Καλό ΣΚ blueprints με γειά τα γυαλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχεις δίκιο με τη μετριότητα , το θέμα είναι υπάρχει καλύτερο να εμφανιστεί και αν ναι πού βρίσκεται;

    Με γεια τα γυαλιά, είμαι σίγουρη ότι θα σου πηγαίνουν πάρα πολύ ( για να το λέω .... κάτι θα ξέρω )
    Πολλές καλημέρες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με γεια...
    Αυτό που περιγράφεις είναι η κουλτούρα που επικράτησε κάποια στιγμή στην χώρα, η λογική της ισοπέδωσης, μια προσπάθεια (που προφανώς απέδωσε καρπούς) να κάνουμε όλους και όλα ομοιόμορφα, να τα φέρουμε όλα προς τα κάτω, προς την ανικανότητα των λίγων.
    Κάθε δείγμα διαφορετικότητας (συνήθως προς το καλύτερο από το μέσο όρο) γινόταν αντικείμενο χλεύης και χτυπιόταν με κάθε δυνατό μέσο. Σαν να έμπαινε στο κρεβάτι του Προκρούστη...
    Έτσι επικράτησε το μέτριο.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ενίοτε και το παν μέτρον άχρηστον όχι μόνο επιβάλλεται αλλά και συγχωρείται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. υπάρχει και ο μετριόφρων όμως. που είναι αρετή. κι ο τολστόι ομίλησε "αν θες να βρεις παράδειγμα προς μίμηση, θα πρέπει να ψάξεις μεταξύ των απλών, ταπεινών αννθρώπων. πραγματικό μεγαλείο έχουν μόνο αυτοί που δεν θεωρούν τον εαυτό τους σπουδαίο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. διαβαζα κι εγω... που οφειλεται αυτη η κριση

    Ειναι προφανες οτι επιτελους γερνας και ο οφθαλμιατρος σου σου εδωσε το πρωτο σκηπτρο των -αντα...
    Χρονια πολλα.
    KARA LOL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. μέτριο, μέτρο, μετρό, λεωφορείο, χμ! όλα είμαστε όλοι. και μέτριο. και μέτρο. και μετρό. και λεωφορείο. και ταξί
    φιλιά πρεσβυωπικά. όλο λέω να πάω για γυαλιά, όλο παπαρίζομαι, με την καλή την έννοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος30/6/08, 7:01 μ.μ.

    Βρε blue, επειδη ως διδυμος μονο εσυ μπορεις να με καταλαβεις,σου εχει τυχει να γνωρισεις καποιον , να ενθουσιαστεις και μεσα σε συντομο χρονικο διαστημα(...μιας βδομαδας)να ξενερωσεις απιστευτα αλλα να μην το κανεις επιτηδες;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος30/6/08, 8:39 μ.μ.

    Xωρίς να θέλω να φανώ σκληρή άδικη ή εγωίστρια. Ο μόνος ρατσισμός που έχω στη ζωή μου, είναι απέναντι στους βλάκες. Τους θεωρώ επικίνδυνους και μη αντιμετωπίσιμους. Με τον εξυπνο θα σφαχτείς θα διαφωνήσεις, αλλά θα χει 3 επιχειρήματα να σου πει και να κάνεις και ένα διάλογο μαζί του. Ο βλάκας είναι απρόβλεπτος και δεν μπορείς να τον υπολογίσεις πως θα αντιδράσει. Όσο για τους μέτριους λυπάμαι, αλλά η εποχή ανήκει σ΄ αυτούς. Ο αιώνας ανήκει σ΄ αυτούς. Ελπίζω όχι και στο μέλλον. Θα εξαρτηθεί απ΄ την επόμενη γενιά. Η δική μας παραχώρησε τη θέση της στους μέτριους και αυτοί επιβιώνουν, ανέρχονται, κυβερνούν, αποφασίζουν, εξουσιάζουν και κατευθύνουν με τη μέτριότητά τους, τη ζωή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. yo!reeka ε παίζουν τον ρόλο τους όσο να'ναι, διαβάζω καλύτερα αν μη τι άλλο

    taxitzou ευχαριστώ, καλώς σας βρίσκω...

    alienlover σ'ευχαριστώ καλό μου, ήταν πολύ όμορφο και γεμάτο το Σ/Κ, έπιασαν οι ευχές σου

    hfaistiwna είναι μια μορφή ωχαδελφισμού, και ως έθνος το έχουμε αναγάγει σε επιστήμη
    καλή σου εβδομάδα και σ'ευχαριστώ

    so_far πάντα υπάρχει καλύτερο, κι αν δεν το βλέπουμε στο χέρι μας είναι να το δημιουργήσουμε
    (έτσι μου είπαν ότι μου πάνε, είχα και καλό στυλίστα), καλησπέρες καλή μου

    jimmy ευχαριστώ, ναι όντως κάπως έτσι επικράτησε η ανικανότητα και το μέτριο, συμφέρει συγκεκριμένο κύκλο αυτή η επικράτηση, εμείς τι κάνουμε είναι το θέμα

    αντώνη και συγχωρείται και ανυψώνεται και θεωρείται χρυσή τομή... λες να περιμένουμε τα χειρότερα ή τα καλύτερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. tovene σαφώς κι είναι αρετή, κανείς δεν είπε ότι περιέχει τα γράμματα μ-ε-τ-ρ- σημαίνει και ανάξιο λόγου...

    x-oyranoy το είδωλο μίλησε, και καλά εσύ είσαι 19 1/2 και μπορείς να το κάνεις...
    lol 2 u 2, (ρε πως το μιλάμε το ελληνικό)

    basnia εγώ αν εξαιρέσεις το μέτριο, τα υπόλοιπα τα χρησιμοποιώ (και μερικά απ'αυτά είμαι, όπως ΤΑΞΙ - στα αρχικά μπορείς να φανταστείς διάφορα πράγματα)
    υ.γ.: αν χρήζεις βοηθείας φακών πρεσβ. μην το αμελείς, άκου και τον μεγαλύτερο...

    tanila ε ναι, και εσύ δε λες να με αποκαταστήσεις...

    johnny ναι μου έχει τύχει, λες να οφείλεται στο διδυμίσιο ανικανοποίητο; μπα, μάλλον στο ότι δεν αρκούμαστε στα λίγα και στα μέτρια και τα θέλουμε όλα...

    zanzibar εγώ πάλι δε θεωρώ επικίνδυνους τους βλάκες, έχουν κι αυτοί τον χειρισμό τους, ρατσιστής είμαι μόνο με τους μέτριους κι ειδικά με αυτούς που θεωρούν ότι είναι κάτι και το διατυμπανίζουν - τουλάχιστον ο έξυπνος κι ο βλάκας έχουν κάποιο ενδιαφέρον, ο μέτριος μόνο χασμουρητό μπορεί να σου προκαλέσει, καλησπέρες αφρικανή φίλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. "Αν δεν έχεις το χάρισμα[ταλέντο]στο γονίδιο σου,θα ματαιοπονείς άδικα σε όλη σου τη ζωή,ώσπου μια μέρα θα καταντήσεις μια μετριότης,μια χρυσή μετριότης ενδεχομένως,αλλά,εν πάσει περιπτώσει,μετριότης!"
    ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ

    Η μετριότητα σκοτώνει τα πάντα...

    Καλό μήνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. από σήμερα θα αλλάξω το "φουκαράς" με το "μέτριος"

    υγ όσο να πεις το βρίσκω λίγο πιο ισωπεδωτικό ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. toymaker πολύ ταιριαστό κείμενο φίλε, καλησπέρες, χαίρομαι να τα λέμε - γενικά

    kanataki σίγουρα είναι πιο ισοπεδωτικό, καλησπέρες σταρ μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

καλώς ορίσατε