2/10/07

Τάξις και αταξία

Το χειρότερό μου είναι η ακαταστασία κι η ανοργανωσιά. Το πως έχω καταφέρει να γίνει έτσι η ζωή μου τα τελευταία χρόνια χρήζει μεγάλης (ψυχ)ανάλυσης. Δεν μπορώ να ρίξω το βάρος στον άνθρωπο και το σκυλί με τους οποίους συζώ. Ούτε πρόκειται για καμιά όψιμη πράξη μαζοχισμού. Μάλλον είναι άμεση αντίδραση σ' ένα τρόπο ζωής που είχα εισπράξει για πολλά χρόνια και που αναπαρήγαγα (άθελά μου;) όταν άρχισα να ζω μόνος περίπου στα 18.
Όταν άρχισα να ζω μόνος λοιπόν, από την φτωχική φοιτητική γκαρσονιέρα στην Καβάλα και Πάτρα αρχικά, και αργότερα στην Αθήνα ως ανεξάρτητος εργαζόμενος, είχα μια τάξη σε όλα. Στην κουζίνα, το υπνοδωμάτιο, την βεράντα (ούτε ξερό φύλλο δεν έβλεπες). Με την πρώτη μου συγκατοίκηση στην Εύβοια άρχισα σιγά σιγά να βάζω νερό στο κρασί μου. Άρχισαν να μην μ' απασχολούν και τόσο οι στοίβες των ρούχων αφημένων παντού μέσα στο (ομολογουμένως μεγάλο) σπίτι. Όταν αργότερα ήρθε και το παιδί (σόρυ σκυλί εννοούσα), ε τότε με πήρε η κάτω βόλτα. Τι να πρωτομαζέψεις δηλαδή; Τις τρίχες; τα ρούχα; τα ξεραμένα φύλλα, τη ζωή μου;
Μπα, άρχισα να αδιαφορώ. Τόσο όσο όμως. Με κάθε επίσκεψη στα πατρογονικά η υστερία καθαριότητας και τάξης σαν να έπαιρναν την εκδίκησή τους (η μητέρα τοπ υστερική σε αυτό τον τομέα - από εκεί και το DNA). Αφού κι η προσπάθεια να φέρουμε γυναίκα για να καθαρίζει και να μαζεύει αποδείχθηκε άκαρπη. Την προηγούμενη ημέρα απ' αυτή της καθαριότητας έκανα μια γενική στο σπίτι και αφού καθάριζε το ξανάκανα γιατί δεν έμενα ικανοποιημένος... (δεν θέλω κανένα σχόλιο επί του θέματος - μόλις εξομολογήθηκα κάτι για το οποίο έχω φάει πολύ κράξιμο).
Τελευταία έχω ψιλο-αφήσει πάλι τα πράγματα στην αταξία τους, λίγο η απόσταση από την μητέρα, λίγο η κούραση από τη δουλειά και τα Σ/Κ εργασίας, δεν μου αφήνουν χρόνο για πολλά. Ίσως να έχει κι αυτό την αξία του. Το "δε βαριέσαι, κι αύριο μέρα είναι" έχει αρχίσει να γίνεται μότο, σε αντίθεση με το άγχος που με έτρωγε τα πάντα να γίνονται όταν πρέπει.
Τι πρέπει και δεν πρέπει τελικά; Ποιος το ορίζει αν όχι εμείς οι ίδιοι; Γιατί τρωγόμαστε με τα ρούχα μας (σε όλα τα επίπεδα αυτό) και φορτωνόμαστε με άγχη κι ενοχές για πράγματα τόσο μα τόσο απλά; Αν με παρεξηγήσεις για την ανοργανωσιά και την α-νοικοκυροσύνη μου δεν αξίζει να σε νομίζω φίλο. Ξέρω πως όλο αυτό είναι μια μικρή κρίση που θα περάσει και θα επανέλθω σε πρότερες καταστάσεις. Απλά αποφάσισα να το χαίρομαι προς το παρόν ώστε να μην με αγχώνει.

18 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/10/07, 10:34 μ.μ.

    Τι ψεύτης Θεέ μου, και λίγα λέει για την υστερία που τον δέρνει. Παράδειγμα δεν έχω κάλτσα γιατί τις σιδερώνει και αποτέλεσμα καμία δεν έχει λάστιχο. Να συνεχίσω? Ποιά νοικοκυρά κάνει γενική στο σπίτι κάθε βδομάδα? Ποιός πήρε απόφαση να μπεί το σκυλί μέσα στο σπίτι και όχι στο δικό του στην βεράντα? Και να κοιμάται και στο κρεβάτι μαζί μας? Αλλά αφήστε θα ανεβάσω ποστ. Ξέρετε που θα με βρήτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος2/10/07, 10:35 μ.μ.

    ΑΑΑΑ ξέχασα είναι το συγκεκριμένο Σ/Κ που δεν έκανε το σπίτι. Το μοναδικό!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. blueprintsouli μου γλυκέ σε καταλαβαίνω απόλυτα, είναι δύσκολο να μην αγχώνεσαι με αυτά, αλλά πρέπει να τα παίρνουμε χαλαρά. Μπαι δε γουέι, στο μοναστήρι δε θα είχαμε τέτοια προβλήματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σιγά που θα σε κρίνει κάποιος σαν άνθρωπο αν είσαι ή όχι τακτικός. Πλάκα μας κάνεις; Άλλα είναι τα σημαντικά.

    (να σου πω, οι κακές γλώσσες λένε πως σιδερώνεις ακόμη και τις κάλτσες, να σου στέλνω ρε συ τα πουκάμισα μου; Τα άλλα όλα τα φοράω ασιδέρωτα)

    Προς το άλλο πρόσωπο, πες τα πες τα γιατί εδώ βλέπω ότι δεν μας τα λέει όλα. Διαστρεβλώνει την αλήθεια και πρέπει να τον τιμωρήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος3/10/07, 8:22 μ.μ.

    ασε τον σνικολα, ειναι και μακρια! το δικο μου σιδερωμα ν' αναλαβεις! (τις καλτσες θα τις κρυβω) που εχω να βαλω σιδερωμενο ρουχο, απο το 2005! αν μπορεσεις να κανεις και το μπαλκονι!

    προς αλλο προσωπο: μην γκρινιαζεις, ενταξει ειναι λιγο μονικα, αλλα για σκεψου να εισασταν μεσα στην μπιχλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος3/10/07, 8:45 μ.μ.

    Παιδιά σταματήστε να γράφετε σχόλια. Έχει αρχίσει την γκρίνια και την μουρμούρα. Ότι τον έκανα ρόμπα κλπ κλπ. Μου απαγόρεψε ακόμα και στο pc να πλησιάσω και να γράψω σχόλια, οπότε να περιμένετε σύντομα ποστ. Όσο για το μπαλκόνι, είμαστε ρετιρέ και κάνει κάθε απόγευμα την βεράντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος3/10/07, 8:49 μ.μ.

    Άστε που έχει και άγχος και για το πως θα υπογράψω, μου έχει απαγορέψει πολλά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. άλλο πρόσωπο θα γίνεις χλωμό/μαύρο/κόκκινο πρόσωπο αν σε πιάσω στα χέρια μου έτσι που με διαβάλεις στους φίλους μου, μην ακούτε παιδιά υπερβάλει
    sikia πάει το αποφάσισα, διάλεξε τόπο (όχι πολύ ορεινό, να' χει και θάλασσα κοντά), όνομα, κλπ λεπτομέρειες για το μοναστήρι
    nikola στείλτα ρε φίλε με ΚΤΕΛ (αυτό στο Π.Άρεως) κάθε Παρασκευή και θα στα στέλνω Δευτέρα κατακόλαστρα
    bill άσε, ούτε τηλέφωνο δεν παίρνεις και θέλεις και σίδερο/μπαλκόνι, ακούς εκεί μόνικα, Μoi? Monique? ε ρε τανίλα που σου χρειάζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Διατί;
    Εγώ είμαι καθαρή κοπέλα και νοικοκυρά. Ανώτερη από Μπίλλη.
    Αλλά όχι σε επίπεδο Μόνικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. χαχα! και γω τα ιδια σκέφτομαι. Εγώ πάλι ενώ σιχαίνομαι την ακαταστασία είμαι ικανή να τα κανω μπαχαλο σε λιγοτερο απο 30 λεπτά όλα...λες και δεν θα τα ξαναφτιάξω εγώ!! αυτος είναι μαζοχισμός!!

    Η αληθεια είναι ότι ...τα πρεπει που μας ακολουθούν είναι ενα δράμα...γκρρρ!!

    αναπνοή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν παιρνω τηλεφωνο, γιατι ακομα περιμενω την προσκληση για μπιριμπα!
    Μονικα, δεν σε ειπα εγω, απλα, η περιγραφη του αλλου προσωπου εκει παραπεμπει!
    Και δεν καταλαβα; Τι κακο εχει η μονικα; και κουκλαρα ειναι & νοικοκυρα & μαγειρισσα! Γιατι θιχτηκες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. tanila μου δεν σκόπευα να σε θίξω, ίσα ίσα που εννοούσα ότι μόνο με κάποια σαν κι εσένα θα μπορούσε ο άχρηστος να δει μια άσπρη μέρα
    anapnoi τα πρέπει είναι μια τεράστια μάστιγα δυστυχώς
    bill σιγά που περιμένεις πρόσκληση, αφού μας εξήγησε η αγαπητή τανίλα ότι είσαι "φραγκοφονιάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος4/10/07, 9:51 μ.μ.

    Γιατί το μικρός Β..... Κ.... σας χαλάει??? χαχαχαχαχα
    Όχι που με απειλείς ότι θα μου κάνεις την μούρη χλωμή....

    Υ.Γ. απειλεί αν το πω να μην μου ξανασιδερώσει ποτέ τίποτα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος5/10/07, 11:00 π.μ.

    Ε, αφου πιστευεις την τανιλα, εισαι αξιος της μοιρας σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν ξέρω γιατί, πάντως η εμπειρική γνώση έχει αποδείξει ότι ανακατεμένα τα βρίσκω πολύ πολύ καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εγώ πάλι, από δουλειές στρώνω κρεβάτια, βάζω πλυντήρια ρούχω και πιάτων, και όταν έχω κέφι μαγειρεύω... Και αυτό φυσικά όταν δεν έρχεται η κυρία Κωσταντίνα... Δηλαδή Παρασκευή , Σάββατο, Κυριακή ....:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. bill μου μην το παίρνεις προσωπικά, απλά για κάποιο ανεξήγητο λόγο την θεωρώ πιο αξιόπιστη (θέλω φάρμακα γιατρέ μου;)
    antoni γνωρίζω κι' άλλους που έχουν αυτή την άποψη, το κακό είναι ότι ζω μ'έναν απ'αυτούς
    fevis όπως θα κατάλαβες στην δικιά μου περίπτωση αυτό το Π/Σ/Κ εργασιών απλά θα ήταν ένα ευχάριστο διάλειμα από την καθημερινή κατάσταση (δηλ. όλες οι δουλειές πριν και μετά την οικιακή βοηθό για τους λόγους που εξήγησα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος6/10/07, 6:54 μ.μ.

    Η συζητηση ελαβε τελος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

καλώς ορίσατε