6/10/13

Ραδιοτυπίες - Αλεξάνδρεια, συνέντευξη με Δ.Γαλλή

Οι Ραδιοτυπίες την Κυριακή 6/10 φιλοξενούν στο Sin Radio τον Δημοσθένη Γαλλή με αφορμή την έκθεση φωτογραφιών του με τίτλο "Αλεξάνδρεια".
 Πρόκειται για μία μονογραφική έκθεση φωτογραφιών, αφιερωμένη στον ποιητή Κωνσταντίνο Π. Καβάφη (1863-1933), την οποία επιμελείται ο ιστορικός τέχνης Μεγακλής Ρογκάκος.
Ο καλλιτέχνης, εμπνεόμενος από 29 ποιήματα του αλεξανδρινού πνευματικού δημιουργού, αριθμός που υπαινίσσεται την ημερομηνία γέννησης και αποδημίας του Κ.Π. Καβάφη (29 Απριλίου), επιδιώκει με το πρότυπο φωτογραφικό έργο του να συμβάλει στη γνωριμία του επισκέπτη - θεατή με το περιεχόμενο των ποιημάτων μέσα από μία διαδρομή εικαστικών ερεθισμάτων.
Η έκθεση μπορεί να λειτουργήσει και ως εργαλείο στο πλαίσιο της διαθεματικής διδασκαλίας που εφαρμόζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αφενός παρουσιάζει την ιδιαίτερη τεχνοτροπία του Γαλλή, που αφορμάται από τον αγγλικό αισθητισμό του 19ου αιώνα τον οποίο εκτιμούσε ο Καβάφης, και αφετέρου παραπέμπει ευθέως στην λογοτεχνία οδηγώντας στην ανάπτυξη συλλογισμών που αφορούν τη σχέση των φωτογραφικών έργων με τους τίτλους και το περιεχόμενο των ποιημάτων που τα ενέπνευσαν.
Στο σχόλιό του ο Ρογκάκος γράφει: «Ο Γαλλής καταφέρνει να συγχρονίσει την ‘Αλεξάνδρειά’ του με την αιώνια στιγμή της ποίησης του Καβάφη. Επίσης, φρόντισε η παρούσα ‘Αλεξάνδρεια’ να συνάδει με βασικές αρχές του πάλαι ποτέ Αισθητισμού. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν με μία καλλιτεχνική προσέγγιση, ανάλογη εκείνης των αισθητικών καλλιτεχνών, μοναχικές ανθρώπινες μορφές και των δύο φύλων, ιδανικά όμορφες και γυμνές. Μέσα από τις στάσεις τους, τις εκφράσεις τους, τις ρωγμές τους, το ξεθώριασμά τους από τη πατίνα του καιρού εκφράζεται ο εσωτερικός τους κόσμος, όπως τον αντιλαμβάνεται ο δημιουργός – συναισθήματα, σκέψεις, απώλειες, απουσίες, κενά, συγκρούσεις μακραίωνες με τον εαυτό, τη συνείδηση, το χρόνο, και τη ζωή».
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα ακούγεται απαγγελία επιλεγμένων ποιημάτων του Καβάφη από τους ηθοποιούς Μάνο Πετούση, Δώρα Χρυσικού, Αθανάσιο Σκλάβο και Καλή Δάβρη.
Χώρος: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, στάση Μετρό Πανεπιστήμιο.
Εγκαίνια: Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου, 19.30.
Διάρκεια έκθεσης: 9 - 25 Οκτωβρίου 2013.
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 10.00 - 20.00, Κυριακή 10.00 - 14.00.
Είσοδος: Ελεύθερη για όλους.
Υπεύθυνη επικοινωνίας: κ. Βιβή Χαρίτου, 210 52 84 885, press.opanda@gmail.com.
Πληροφορίες: www.cityofathens.gr/opanda.
Ιστότοπος καλλιτέχνη: www.dimosthenisgallis.com.
Χορηγοί: CultureNow.gr, Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton7, Αθήνα 9.84 FM, Sin Radio, και Ξενοδοχείο-Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ.

Για την ηχογραφημένη εκπομπή πατήστε εδώ

6 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!
    Κυριακάτικη καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/10/13, 2:53 μ.μ.

    καλή εκπομπή ναχεις..εκλεκτός ο καλεσμένος σου......να σαι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Παναγή, ελπίζω κι εσείς να είστε καλύτερα...

      Διαγραφή
  3. Ολέ, ολέ, πολύ καλή ιδέα και εικόνα!
    Έτοιμη! Φιλιά πολλά και καφεδάκι!


    http://censurasigloxxi.blogspot.com.es/2013/10/me-quite-un-peso-de-encima.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σε ευχαριστώ πολύ για την συμμετοχή, είναι σημαντικό να ξεκινάς εσύ αυτή την νέα προσπάθεια, φιλιά και καφεδάκι διπλό και μέτριο

      Διαγραφή

καλώς ορίσατε