21/6/09

Ήλιε στάσου...

για να παραφράσουμε το τραγούδι. Θερινό ηλιοστάσιο λοιπόν σήμερα, η μεγαλύτερη ημέρα κι η μικρότερη νύχτα για το βόρειο ημισφαίριο και το αντίθετο για το νότιο. Αρχή του θέρους, του καλοκαιριού. Από την αρχαιότητα Κινέζοι, Κέλτες, Γαλάτες, Ρωμαίοι, Σλάβοι και άλλοι λαοί έκαναν πολυήμερες τελετές γύρω από αυτή την ημέρα, σε κάποιους δε - αν όχι στους περισσότερους - είχε ερωτικό χαρακτήρα, το πήδημα πάνω από τις φωτιές σαν ερωτικό κάλεσμα έχει μείνει μέχρι τις μέρες μας με το πρόσχημα του χριστιανικού Άη Γιάννη.
Ότι και να σημαίνει πάντως για τον καθένα ξεχωριστά, σύμφωνα με τους ειδικούς:
Θερινό Ηλιοστάσιο ή Θερινή Τροπή λέγεται το σημείο που βρίσκεται ο Ήλιος στις 22 Ιουνίου κάθε χρόνου, όπου έχει τη μεγαλύτερη απόκλισή του: 23 27'. Μιλάμε για απόκλιση λοιπόν, και μάλιστα την μεγαλύτερη.
Εμένα πάλι παρότι σαν ημέρα από παιδί είχε όντως σημαδευτεί με την αρχή του καλοκαιριού, ξέρετε: όχι διάβασμα, μπάνια, ανεμελιά, παρέες που συναντιόμασταν μόνο τότε, είχε κι ένα άσχημο σημείο, αυτό ότι από την επόμενη ημέρα η νύχτα θα άρχιζε να κερδίζει έδαφος σταδιακά. Όχι ότι με χαλάει η νύχτα, αλλά πάντα ήθελα να είναι μεγαλύτερη η μέρα. Να βλέπω με το φυσικό φως, να αντιλαμβάνομαι τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση. Αυτό που μου έδινε πάντα τη χαριστική βολή ήταν η Φθινοπωρινή ισημερία (23 Σεπτέμβρη) που ήξερα ότι από κει και πέρα η νύχτα θα ήταν μεγαλύτερη, όλο και μεγαλύτερη. Σιχαίνομαι το τεχνητό φως, για αυτό και συνήθως είμαι σε ημίφως το βράδυ. Σαν οι κόρες των ματιών μου να μην μπορούν να δεχτούν αυτή την επίθεση του κατασκευασμένου. Φανταστείτε με να ζούσα σε χώρες προς το Βόρειο Πόλο, με εξάμηνο σκοτάδι κι άλλο τόσο ημίφως, αυτοκτονία ή μετανάστευση οι μόνες λύσεις. Για το διάστημα μέχρι και την Εαρινή ισημερία (21 Μάρτη), ουσιαστικά υπολειτουργώ. Από εκεί και πέρα συνήθως παίρνω τα πάνω μου.
Για να επανέλθω όμως στην ημέρα όπως της αρμόζει, είναι ευκαιρία να βγείτε, να ερωτευτείτε, να πηδήξετε φωτιές κι άλλα εμπόδια, με μαγικά φίλτρα και τελετές, χωρίς αυτά, με μόνο καλή διάθεση, με την ελπίδα να γεννιέται και να κυριαρχεί, ότι αυτή η μεγαλύτερη μέρα θα φέρει το επιθυμητό φως στις ζωές μας, θα σταματήσει τις μιζέριες, την κακομοιριά, την αδικία, το φθόνο, την ανισότητα κι ότι άλλο δεινό μπορεί κανείς να φανταστεί.
Καλή επίσημη αρχή καλοκαιριού παιδιά, τα πράγματα είναι πολύ απλούστερα από ότι φαίνονται, ζήστε τη στιγμή.

8 σχόλια:

  1. ετσι ακριβως ειναι .... πολυ πιο απλα απο οτι φαινοντε :)))))
    και μενα μ αρεσει το υμιφως... δεν το ΄χα σκεφτει ποτε ετσι οπως το λες!!!
    θενκς για την οπτικη γωνια :))))


    καλο καλοκαιρι :))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το "χειρότερο" είναι να είσαι και διακοπές τον σεπτέμβρη και να φεύγεις από την παραλία από τις 5-6 γιατί αρχίζει και σουρουπώνει.
    με φως, χωρίς φως το θέμα είναι ότι όντως τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από αυτά που νομίζουμε. πανέμορφες στιγμές να έχεις. με φως. φιλιάααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι.. δεν μπορούσε να έχει μεγάλη μέρα το Χειμώνα και κρύο μαζί;;;;
    Δεν μου αρέσει που μικραίνει η μέρα καθόλου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ παρά το γεγονός ότι έχω γεννηθεί καταμεσής του καλοκαιριού, απολαμβάνω και το χειμώνα... Βολική ή διχασμένη γιατρέ μου;;;

    Σε φιλώ καλό μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. korinoskilo εδώ είμαστε για να προσφέρουμε και μια διαφορετική οπτική όταν χρειάζεται, καλό σου καλοκαίρι καλή μου

    basnia φως παντού, έχεις δίκιο για το Σεπτέμβρη, η 1 από τις 3 βδομάδες των διακοπών μου θα είναι τότε, να περνάς καλά

    Hfaistiwna είμαστε αρκετοί που δεν τους αρέσει τελικά η μικρή μέρα, ευτυχώς κρατάμε κάτι Μεσογειακό μέσα μας... να περνάς όμορφα στα βόρεια κι υπερβόρεια...

    wintersea ε βολική δεν σε λες... :) ούτε και διχασμένη όμως... μάλλον ευπροσάρμοστη θα σε χαρακτήριζα, φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ηλιε στασου...
    Ηλιε σταασουυυ μια στιγμηη..
    Την ..σκια της να χορτασω..
    πριν χαθει!!!
    Καπως ετσι δεν ελεγε εκεινο το τραγουδακι;
    Λειπω δεκαετιες και το ξεχασα...

    Καλο καλοκαιρι φιλε μου Γιαννη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πω πω, σιχαίνεσαι το τεχνητό φως και βάζεις το 'βαμπιρ του ηλεκτρισμού' δηλαδή εμένα στο σπίτι σου;
    Είσαι γενναίος άνθρωπος
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. kosta v μια χαρά το θυμάσαι φίλε μου, χμμμ, ίσως, τώρα που το σιγοτραγουδώ κάτι για νύχτα έλεγε αλλά δε βαριέσαι, να περνάς όμορφα αγαπητέ

    So_Far χαχα, "βαμπίρ του ηλεκτρισμού", βρήκαμε το παρατσούκλι σου λοιπόν, εσύ παιδί μου μπαίνεις στο χώρο και φωτίζεται τι το θέλουμε το τεχνητό φως; τα φιλιά μου στα νότια που βρίσκεσαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

καλώς ορίσατε